Sport- és konferenciaközpont tervpályázat 1. díj Richter Gedeon pihenőpark, Budapest, X. Kőér u. 2019
design by sagra
A tervezett sportcsarnok és konferenciaközpont épülete építészeti kialakításának segítségével a környezetével és használóival aktív kapcsolatot hoz létre. A tervezett épületegyüttes telepítésénél a környezet adottságaihoz igazodunk, ennek előnyeit az épület javára fordítjuk. Az épületet a Kőér utcával párhuzamosan telepítjük, térfalat képezünk vele, mely a pihenőparknak akusztikai védelemként is szolgál egyben. Az épületet a Kőér utcai telekhatártól annyit húzzuk vissza, hogy egy sor parkoló és annak a kiszolgáló útja, illetve egy telekhatár menti zöld sáv elférjen. Az épületegyüttes kialakításánál fontos szempontunk volt, hogy bár ütemezhetően építhető legyen, mind az egyes ütemek és a végleges épületegyüttes is architekturális megjelenésével egységet jelenítsen meg. A megjelenő egység ellenérea sportolási és a konferencia funkciók tisztán ketté vállnak, azok forgalma, illetve megközelítése a közös előcsarnokban szétválik, a funkciók nem keverednek. Az épületegyüttes architekturájában letisztult és mai, kortárs építészeti arculatot mutat. A tömegalakítás követi az egyes funkciók belmagasságát. Míg a Kőér utca felőli homlokzat feszesen, párhuzamosan követi az utca vonalát, addig a tömeg udvari homlokzata finom ívben ráfordul a pihenőparkra. Az utca felől az épülettömeg a főbejáratnál, az udvar felől pedig az öltözői- tornatermi épületrész és a sportcsarnok között szakad fel. Az épület közvetlen kapcsolatban van a környezetével, a pihenőpark felé intenzíven megnyílik, melyet a nyitható üvegfelületek erősítenek. A parkkal való közvetlen környezeti kapcsolat sajátos és egyedi hangulatot kölcsönöz a konferenciateremben és a tornateremben is.