Borászat Volt Esterházy Présház és Vincellérház felújítása Gilvesy Pincészet, Szent György-hegy 2006-2014
A felújított volt Esterházy présház és vincellérház műemlék épület manufakturális borászatként működik. A 18. század végén épült épület, eredetileg a szőlő- és borfeldolgozás mellett az Esterházy birtok uradalmi szőlőmunkásainak szálláshelyéül szolgált. A felújítás és átalakítás építészeti koncepciójának alapja az eredeti megmaradt részek megtartása és az elpusztult részek az eredetiben gyökerező, kortárs építészeti eszközökkel való kiegészítése, szem előtt tartva az eredeti arányokat, méreteket, színeket. Az épületben a hagyományos architektúra absztrakciója, átfogalmazása jelenik meg. Régi és az új összefonódik, szervesen egészítik ki egymást, az új hangsúllyozza a régit. A tornác nyugati végén egy utólagosan elfalazott rész kibontásra került és a déli fal itt, ezen kiszabadított szakaszán egy üvegfelületet kap. A tornác erdeti fa oszlopai már teljesen elpusztultak, azokat később tégla pillérekkel helyettesítették, ezek a rossz állapotú téglapillérek elbontásra kerültek. A megmaradt, megtartott és felújított épületrészek (boltozatos pince, északi fal, déli fal, nyugati oromfal, keleti fal és azok nyílásai, belső teherhordó falak) mellett az elpusztult épületrészek mai, kortárs építészeti eszközökkel való pótlása az épület egészét és eredeti jellegét, karakterét tiszteletben tartva, erősítik a megmaradt épületrészeket. A tömeg, az arányok, a karakter összetett módon formálják az épületet és válik a táj részévé, illeszkedik a kialakult tájkarakterbe.
design by sagra